» » ★  Obserwuj★  Obserwujesz✕  Nie obserwuj


Zupa rybna ma bardzo wiele wydań, z czego często w przepisach pojawiają się takie hardcorowe czynności jak : wygotować w szmatce rybie łby z oczami, dodać ikrę, wątróbkę rybią która odda tran, itp, itd. Nie należy się więc o dziwić, że wiele osób nie jest w stanie nawet pomyśleć czy miałoby na nią ochotę.
Podobno trzeba skończyć 30 lat żeby polubić zupy. Potwierdzam.

Moja wersja być może jest uproszczona, ale chyba dzieki temu większość żywionych nie protestuje gdy pojawia się w menu, a niektórzy wręcz wpisują ją na stałe do jadłospisu.

Składniki:

- 2 średnie marchewki
- 1 malutki seler (ew. 1/2 średniego lub 1/4 dużego)
- średnia pietruszka
- cebula lub por
- puszka pomidorów pellati
- średni brokuł
- rosołek w kostce
- 2-3 łyżki mąki, oliwa z oliwek
- papryka słodka i ostra, estragon, sól, pieprz
- kwaśna, gęsta śmietana
- Ryby ok. 0,5 - 0,7 kg mieska pokroić w grubszą kostkę

Mogą być różne - łosoś, dorsz, morszczuk - czy co tam mają na targu - byleby były to jednorodne kawałki z dużego osobnika bez ości (nie ma nic bardziej irytującego jak wyszukiwanie ości podczas jedzenia zupy). Tuńczyk raczej się nie nadaje. Niemniej to zależy od Was, bo mazurskie okonki i płotki też dadzą podobny efekt smakowy. Można również, o ile wszyscy w załodze lubią, dokładać inne morskie stworzenia - małże, krążki kalmarów, krewetki, ośmiornicę i jak do 'zupy na winie' - co tam się jeszcze kucharzowi pod rękę nawinie.

1. Wlać ok.3 litry wody do gara i podpalić

2. Zetrzeć na tarce jarzynowej marchewkę, selera i pietruchę

3. Posiekać cebulę w piórka / pora w krążki

4. Z brokułów poodcinać małe 'kalafiorki'

5. Jak woda się zagotuje wrzucić kostkę rosołową (oczywiście jak ktoś chce to może ugotować rosół na kurczaku)

6. Wrzucamy starte warzywa, cebulę i pora

7. Gotujemy na umiarkowanym gazie ok.10 min

8. Dorzucamy brokuły i pomidory z puszki, dodajemy 2 łyżki słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej i pół łyżeczki estragonu, sól i pieprz

9. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy, wsypujemy 2-3 łyżki mąki i rozprowadzamy dodając parę łyżek zupy z gara

10. Przelewamy zasmażkę do zupy która cały czas się gotuje na srednim ogniu i mieszamy

11. Dodajemy rybę i gotujemy ok 7 minut, co jakiś czas mieszając

Podajemy jak chcemy, śmietana w oddzielnym naczyniu - żeby każdy sobie 'dośmietanił' jak lubi.
Jeżeli ktoś dba o linię, to bez większej straty może odpuścić sobie zasmażkę - pkt.9 i 10.

Smakowitego,
Marek


Autor tekstu: Marek Ryński

 

 


Reklama


komentarze (0)

Aby móc komentować musisz być zalogowany!
zaloguje się

Kambuz - zobacz podobne



Ogłoszenie płatne


daj ogłoszenie


Google