Żeglarstwo » Wiedza » Kambuz - wiadomości ★ Obserwuj★ Obserwujesz✕ Nie obserwuj
Tuńczyk jak oprawić tuńczyka?
Tuńczyk jak oprawić tuńczyka? - gdyby udało się nam go złowić. To i dla mnie było zagadką, ale udało mi się w tym sezonie tego nauczyć od zaprzyjaźnionych Chorwatów. Waga rybki ok 50 kilo. Najpierw po złowieniu rozcinamy brzuch i wyciągamy wnętrzności. Wkładamy przywiązaną do wody i moczymy ją parę godzin, aż mniejsze rybki dokładnie oczyszczą wnętrze ryby. Potem kładziemy na stole i zaczynamy od nacięcia ryby od ogona na długość ok 10 centymetrów.
Wbijamy nóż tuż za skrzelami i tniemy prostą linią w kierunku ogona. Następnie od strony ogona idąc w kierunku głowy wycinamy ok. 15 cm odcinki mięsa. I tak, aż rozbierzemy rybę od samej głowy. Pamiętajmy o tym, że najlepsze mięso tuńczyka znajduje się pod górnym i dolnym grzbietem nad szkieletem ryby. Podobno jest to najlepsze karpacio z surowego mięsa. Drugą stronę ryby oprawiamy w podobny sposób, aż zostaje sam szkielet i głowa. 15 cm kawałki tniemy z kolei na 5 cm, z czego powstają steki z tuńczyka. Ciekawy jestem czy ktoś rozpozna to miejsce, w którym załoga restauracji oprawiała tego tuńczyka.
Autor tekstu: Jacek Szczepaniak
Aby móc komentować musisz być zalogowany!
zaloguje się