» » ★  Obserwuj★  Obserwujesz✕  Nie obserwuj

Sałatka z ośmiornicy

Nowy (10 punktów)


Sałatka z ośmiornicy z oliwą jest stosunkowo łatwym i dość smacznym posiłkiem ale zacznijmy od początku.
Sezon żeglarski w Polsce powoli dobiega końca, jednak październik i listopad to doskonały czas na wyprawę do Grecji.

A w Helladzie, jak już kiedyś pisałem, generalnie słabo jest z owocami morza. Nie brak za to ośmiornic.Kiedyś mieliśmy niezły pokaz sztuki połowu tego stwora przy użyciu linki i imitacji kraba przez ... Kelnerkę z kanajpki w porcie Fiskardo na Kefalonii. Ponieważ nasz jacht odpływał zwykle jako ostatni (długie noce jakoś mieliśmy) to kiedy keja opustoszała, przyszła dziewczyna młoda i w ciągu paru minut wyciągneła dwieośmiornice, oprawiła na kei i poszła... Patrzyliśmy na to z Jacusiem jak zaczarowani :)

Ale do rzeczy.

Ośmiornica w oliwie jest stosunkowo łatwym i dość smacznym posiłkiem, szczególnie na wieczorne biesiady albo jako starter (ale to chyba w knajpie, bo jakoś na jachcie chyba nie jadałem wielodaniowych posiłków). W całości składa się z mięska i dobrze przyrządzona smakuje większości. Jeżeli ktoś ma wątpliwości a nie próbował wcześniej, wystarczy że odpowie sobie na pytanie - czy lubisz śledzie w oleju ? Jeżeli tak - może śmiało sięgać po to danie.

Głowonoga najlepiej kupować na targu albo wprost od rybaka. Co prawda nie psuje się on w jakimś arcybłyskawicznym tempie, ale co świeże to świeże. Mój sposób na rozpoznanie świeżości to zapach. Jeżeli ośmiornica albo langustynki były jeszcze wczoraj w morzu, to pachną morzem, morskim dnem. Z czasem zaczynają wydzielać intensywny zapach ryby - i taka ośmiornica się nie nadaje do sałatki. Koniecznie poproście o oczyszczenie. Oszczędzę Wam tu opisu jak 'przenicować' ośmiornicę :)

Najpierw stwora gotujemy, pod przykryciem, w lekko osolonej wodzie, z ew. dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Można dać kostkę bulionu jak macie w kambuzie. Gotujemy co najmniej 1 godzinę. Sprawdzamy miękkość tępym widelcem - jak wchodzi gładko to jest mięka i wystarczy gotowania.



Przechodzimy od pokrojenia. Najpierw odcinamy odwłok, potem tniemy w poprzek otworu gębowego (jakkolewiek jego widok mocno kojarzy się z otworem z drugiego końca przewodu pokarmowego),wycinamy oczy oraz usuwamy coś w rodzaju zęba (to takie twarde co siedzi w otworze gębowym, patrz zdjęcie).

Potem usuwamy grubą, brązową skórę z odwłoka oraz zewnętrznych części odnóży. Przyssawek nie usuwamy. Potem kroimy na mniejsze kawałki - jak kto woli - w pręciki lub śmigiełka (tj. lub ).

Składniki:

- ośmiornica ok 1 kg
- 2 cebule
- garść marynowanych oliwek ze słoiczka
- 1/2 papryki czerwonej
- oliwa z wytłoczyn z oliwek (nie extra virgine)

Zalewa:
-1 część octu winnego
-3 części wody
-1 łyżka stołowa cukru


Teraz 2 cebule siekamy w piórka, dajemy garść oliwek i ewentualnie posiekaną paprykę czerwoną. Wszystko wrzucamy warstwami na przemian z mięsem do słoja lub innego pojemnika i zalewamy. Pojemnik odstawiamy do lodówki na 2 dni. Po tym czasie, przez sitko odlewamy zalewę octową, przepłukujemy wodą, odsączamy i zalewamy oliwą z wytłoczyn z oliwek. Właściwie już nadaje się do podania, ale najlepsza jest po kolejnej dobie.



Do tego białe pieczywo z masełkiem i pamiętajcie, że ... ośmiornica, choć to nie rybka, też lubi pływać :)

Smacznego,

Marek


Autor tekstu: Marek Ryński

 

 


Reklama


komentarze (0)

Aby móc komentować musisz być zalogowany!
zaloguje się

Kambuz - zobacz podobne



Ogłoszenie płatne


daj ogłoszenie


Google